‘Watermanagement’, hitte, droogte? Hoe beregeningssystemen beschermen
‘Vorig jaar werd gekenmerkt door lange periodes van droogte. Afgelopen zomer door extreme hitte. Welke rol hebben beregeningssystemen bij deze extreme klimaatverschijnselen in de fruitteelt? Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden’ vertelt Arie Pannekoek tijdens de NFO Kennisdag 2019. De Maaszaal in het Van der Valk hotel in Tiel zit vol met luisteraars. Het merendeel is fruitteler. Allemaal op zoek naar de beste tips en tricks voor hun teeltuitdagingen. Juist dan is de Kennisdag een niet te missen evenement in de fruitsector.
Verschillende typen beregeningssystemen
Arie vervolgt: ‘Elk systeem heeft voordelen en nadelen. Iedere situatie in de fruitteelt is weer anders. Daarom is ook elke aanpak anders, uniek. Bij het inzetten van beregening komt veel kijken. Denk bijvoorbeeld aan waterkwaliteit, subsidiemogelijkheden, waterverbruik, uniformiteit en andere weersinvloeden.’ Arie geeft aan welke beregeningssystemen ingezet kunnen worden bij hitte en droogte: onderberegening, bovenberegening, dakberegening en druppelbevloeiing.
Voordelen en nadelen van beregening tijdens hitte of droogte
Dat elke vorm van beregening in de fruitteelt voor- en nadelen heeft is een inkoppertje. Arie: ’Als druppelbevloeiing op een perceel geen optie is om in te zetten, zou het voor de buurman wel een mogelijkheid kunnen zijn. Grondsoort, type fruit, perceelgrootte en toekomstplannen zijn bepalend voor de keuze. De belangrijkste vraag voor jou als fruitteler is: wat wil je bereiken met het systeem? Bescherming tegen hitte en/of droogte kan in een aantal gevallen gecombineerd worden met nachtvorstberegening. Lees bijvoorbeeld het artikel over het beregeningssysteem bij een pruimenteler. Dat is een win/win situatie.’ Verder benoemt Arie nog een belangrijk misverstand: ‘Hitte is niet hetzelfde als droogte. Maak niet deze denkfout bij het kiezen van de juiste beregening. Het kan bijvoorbeeld lang droog zijn, zonder dat er sprake is van (extreme) hitte’.
Netwerken met fruittelers in een ontspannen sfeer
‘Tijdens de voorbereiding van de lezing ontdekte ik dat het niet niks is om een lezing te houden over dit onderwerp’, geeft Arie aan. ‘Dé beste oplossing voor de uitdagingen in de fruitteelt bestaat (nog) niet. Hitte en droogte zijn lastige onderwerpen. Er is geen nieuw systeem dat de problemen direct goed aanpakt. Met bestaande systemen en kennis moeten we aan de slag om fruittelers te helpen. Fruittelers zijn mensen van de praktijk met veel praktische kennis en ervaring. Dan is het toch een beetje aftasten hoe de informatie overkomt. Gelukkig heeft Middelkoop inmiddels al jarenlange ervaring met advies en levering van beregeningssystemen in de fruitsector. We weten waar we het over hebben!’
Na de laatste lezing over ‘Nieuwe kersenrassen’ is het etenstijd. Ook belangrijk! Deze momenten zijn wellicht het meest interessant, hier in Tiel. Er is zoveel te bespreken. Ieder seizoen in de fruitteelt brengt weer nieuwe ideeën en ervaringen. Uiteindelijk is de fruitsector toch een klein wereldje. Iedereen kent elkaar.