Nieuw beregeningssysteem bij pruimenteler Bunt
Een miljoen kilo pruimen per jaar. Bijna een derde deel van de gehele pruimenteelt in Nederland! Middelkoop is gearriveerd bij fruitteler Frederik Bunt in Slijk-Ewijk. Het is tijd om het nieuwe beregeningssysteem te bekijken. Dit systeem heeft Middelkoop in het voorjaar gerealiseerd bij de pruimenteler.
De uitdaging in de pruimenteelt
Arie Pannekoek en Ernst van Wijk van St. Middelkoop & Zn arriveren op de boerderij van Bunt. Esther van Fruitteeltonline is al aanwezig. De reportage van vandaag staat in het teken van de nieuwe beregeningsinstallatie. Maar eerst koffie! In het knusse kantoor van Frederik vertelt hij enthousiast over de historie van het pruimenbedrijf. En vertellen kan Frederik wel: ”De teelt van pruimen is enorm veranderd. Niet de vrucht, maar de markt staat tegenwoordig centraal. Vroeger was dit wel anders. Ieder jaar is weer een verrassing voor de fruitteelt. Pruimen bijvoorbeeld, hebben dit jaar niet eens de kostprijs opgebracht.” Hij ligt toe: ”Dat is best pijnlijk. Zeker als je bedenkt dat je vroeger drie gulden per kilo ontving.” Pruimentelers (en andere fruittelers) worden steeds meer businesspartners in de veranderende fruitsector.
Druppelslangen of vlaksproeiers?
Het fruitteelt probleem bij Bunt heeft vooral te maken met de zandgrond. Deze zandgrond zorgt ervoor dat sproeiers continue verstopt raken. Frederik: ”Eén jaar ben ik te laat geweest met nachtvorstberegening. Hierdoor ging alles te laat lopen. Het complete perceel is toen bevroren. Omtrent dit probleem heb ik een tijdje met Gijsbert van Middelkoop gespard. Ik had vlaksproeiers nodig met flink bereik. Tegelijkertijd moest het aantal liters juist laag zijn. Dit kwam omdat het perceel circa 14 hectare groot is. De keuze voor het beregeningssysteem dat we nu hebben was niet snel gemaakt. We hadden immers al zoveel geprobeerd.” Waarom eigenlijk geen druppelslangen? Dit wordt ook vaak toegepast in de fruitteeltsector. Frederik geeft dit duidelijk aan. ”In druppelslangen zie ik geen toekomst voor onze sector. Tegenwoordig moeten we efficiënt omgaan met mineralen en water. Sproeiers zijn even efficiënt als druppelslangen als het gaat om water. Mineralen worden alleen veel beter verdeeld door sproeiers. Daar zit het rendementsvoordeel. Fruitbomen nemen via de wortels meer op. Ook bij regen.”
Nachtvorstbestrijding via onderdoor beregenen
Een half uur later staan we middenin het pruimenlandschap. Uiteraard zijn hier nog weinig pruimen te zien. Daarentegen is de onderdoorberegening wel goed te zien. Ter plekke legt Frederik uit hoe deze vorm van beregenen werkt. ”Met een temperatuur van ongeveer acht graden Celsius wordt de zwartstrook met water vernevelt. Door deze temperatuur kan zo’n vier graden gebufferd worden. Ook op de koudste plekken van het perceel komt het water neer. Op circa tien centimeter boven de grond.” Frederik licht de kracht van dit systeem toe. ”Waar het om draait is de verwarming van de boom. De warmte van het water stijgt op richting de pruimenbomen. Dit functioneert eigenlijk als een soort kachel.”
Hoe bevalt het nieuwe beregeningssysteem?
”Wij zijn tevreden, zeker” geeft Bunt aan. ”Tot nu toe is het goed bevallen. Zowel bereik als het beeld is goed. Wegens de periode hebben we natuurlijk nog geen nachtvorstbestrijding gedaan. Maar we verwachten dat ook nachtvorstberegening goed zal gaan met dit beregeningssysteem”. Eerst is een korte proef gedraaid. Vervolgens werd het perceel van circa 4,5 hectare voorzien van de beregeningsinstallatie. Waaruit het bestaat? Trekkerpomp, filters, persslang, sproeiers, zuigslang en de leidingen. Frederik heeft alles zelf geïnstalleerd. ”In de winter zijn we van plan om dezelfde installatie aan te leggen aan de andere kant van de pruimenboomgaard. In grote lijnen hetzelfde, wellicht een paar klein aanpassingen.”
Benieuwd naar de beregeningsmogelijkheden bij Middelkoop? Bekijk meer beregeningsproducten of lees waarom Middelkoop zo betrokken is bij de fruitteelt.